Vinterbuffé med smakrikt småplock

Små rårakor med äggsallad och sidfläsk (eller rom!)

  • 4 st                Ägg, kokta i 7 minuter
  • 2-3 msk         Majonnäs
  • 2 tsk              Grov senap
  • 1 tsk              Citronjuice, nypressad
  • ½-1 stjälk      Selleri, finhackad
  • 2 msk            Gräslök, finhackad
  • Några skvättar                    Tabasco
  •                       Smör & matolja
  • ½ kg              Fast potatis, skalad
  • 200 g             Rökt sidfläsk, strimlat
  • Salt och peppar

 

Gör så här:

Grovtärna äggen och blanda med majonnäs, senap, citronjuice, selleri och gräslök. Smaka av med salt och tabasco och ställ åt sidan.

Smält smör i en panna tillsammans med lite olja.

Grovriv potatisen och lägg i små högar i pannan när smöret har tystnat.

Pressa ut till tunna rårakor med hjälp av stekspade. Stek några minuter per sida och krydda med salt och peppar.

Stek sidfläsket knaprigt i annan panna och låt sedan rinna av på hushållspapper.

Lägg upp rårakan, toppa med äggsallad och fläsk.

 

Ceviche på lax och grapefrukt

  • ½ kg              Laxfilé, grovtärnad
  • 3 st                Lime, zest och juice
  • 2 msk            Grapefruktjuice
  • 1 st                Röd grapefrukt, filé
  • ½ st               Habanero, tunnskivad
  • ½ st               Jalapeno, tunnskivad
  • ½-1 st            Silverlök, tunnskivad
  • 1 st                Majskolv, skalad
  • 1-2 msk         Råsocker
  • 1 knippe        Koriander, grovhackad
  • 2-3 msk         Olivolja

 

Gör så här:

Blanda laxbitarna med limejuice, limeskal och grapefruktjuice och låt dra i ca 5 minuter.

Blanda sedan laxen med grapefrukt, chili, lök, majs och socker.

Lägg upp i fina glas och toppa med koriander och lite olivolja.

 

Ärt-guacamole och småknäcke

  • 250 g             Gröna ärter, kokta i 3 minuter och lätt kylda
  • 2 klyfta          Vitlök, pressad
  • 1 st                Jalapeno, tärnade
  • 1-2 st            Lime, zest och juice
  • 1 knippe        Koriander
  • 2 st                Salladslök, den vita delen tunnskivad
  • 2-3 msk         Olivolja
  •                       Salt
  • Några skvättar hot sauce – exempelvis tabasco
  • Ett lass          Små knäckebröd att dippa med

 

Gör så här:

Grovmixa ärtorna med vitlök, jalapeno, lime, koriander, salladslök och olivolja.

Smaka av med salt och hot sauce och servera sedan med knaprika småknäcke.