Vietnamesiska vårrullar

  • 10-12 ark rispapper
  • 100 gram risnudlar – kokta
  • 6 st räkor (stora el. vannameiräkor) – kokta och halverade
  • 1-2 st avokado – klyftade
  • 200 g syltad rödlök
  • 1-2 dl rostad lök
  • Sallad – blandade sorter
  • Örter – blandade sorter exempelvis: koriander, mynta, thaibasilika, salladslök.

 

Gör så här:

Blötlägg rispapper snabbt i ljummet vatten och lägg sedan pappret direkt på en kökshandduk. Gör hälften av rullarna med räkor och hälften med avokado.

Lägg på 2 räkor – eller 2 klyftor avokado – per rulle, toppa med nudlar, sallad, örter och syltad och rostad lök.

Vik in sidorna och rulla sen till tajt rulle. Lägg upp rullarna vart eftersom på ett stort fat.

Dela sedan varje rulle på hälften, toppa dem med valfri garnityr och servera med dippsåsen.

 

Dipp – Nouc Cham

  • 3 msk fisksås
  • 1-2 st lime – pressad
  • 2 msk risvinäger
  • 3 msk socker
  • ½ msk ingefära – finriven
  • ½-1 st thai chili – skivad
  • ¾-1 dl vatten – 45°grader +

 

Gör så här:

Rör ihop fisksås, limejuice, vinäger och socker i en liten skål tills sockret löst upp sig.

Blanda sedan i ingefära och chili. Avsluta med att späda med vatten till önskad smak.