Pinchos/tapas

Tonfisk

  • 1 burk färskost, 200 g
  • ½-1 dl pepparrot – finriven
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
  • 8 skivor baguette
  • 1 burk tonfisk – välj en bättre på burk
  • 8 strimlor grillad paprika
  • 8 st ägg -stekta

 

Gör så här:

Blanda ihop färskosten med pepparrot och vinäger. Späd eventuellt med vatten för att få en lösare konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.

Bred ut röran på baguetteskivorna och toppa med en bit tonfisk, paprika och ett stekt ägg.

 

Vit sparris med majonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 tsk citronskal/zest – finrivet
  • 1 msk citronjuice
  • 1 skvätt tabasco
  • Salt
  • 8 skivor baguette
  • 4 st vit sparris – kokta och delade
  • 8 st padrones – stekta

 

Gör så här:

Blanda ihop majonnäs med citronzest, citronjuice och tabasco och smaka sedan av med salt.

Bred ut majonnäsröran och sparrisbitarna på baguetteskivorna och toppa med padrones.

 

Ost och fikon

  • 1 burk (ca 2 dl) tapenade
  • 8 skivor baguette
  • 8 bitar ost – exempelvis manchego
  • 2 st fikon – klyftade

 

Gör så här:

Bred ut tapenaden på baguetteskivorna.

Placera 1-2 skivor ost på varje och toppa sedan med fikonen.

 

Gambas con aijo – räkor i vitlök

  • 8 msk olivolja
  • 1 st chili – torkad
  • 10 klyftor vitlök – skivade
  • 150 g räkor (stora el. vannameiräkor) – kokta och halverade
  • Salt
  • 1-2 msk sherry
  • Persilja – hackad

 

Gör så här:

Hetta upp en panna med olja och lägg först i chili, sedan vitlöksskivor.

När vitlök börjar ändra färg, lägg i räkorna och låt dem fräsa lite kort.

Krydda med salt och en skvätt sherry. Ta av pannan från värmen och toppa räkorna med persilja. Servera räkorna ur pannan med bröd till.

 

Calamares fritos a la AnadaluzaBläckfisk med dipp

  • ½ kg bläckfisk – skivad
  • 3-4 dl vetemjöl
  • Salt och svartpeppar
  • Olja att fritera i

 

Gör så här:

Låt bläckfiskskivorna rinna av ordentligt.

Blanda ihop mjöl, salt och peppar.

Ta en hög bläckfiskskivor, krama ur vätskan mellan händerna och vänd sedan ner dem i mjölblandning. Pressa ihop skivorna igen och doppa sedan i mjölet en gång till.

Hetta upp olja till 170°C och droppa ner några skivor i taget. Fritera bläckfisken i oljan till den blivit gyllenbrun.

Lyft upp bläckfiskringarna och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda slutligen med lite salt och servera direkt med dipp och citron. Svårslagen smakfest.

 

Dipp

  • 2-3 dl majonnäs
  • 2-3 klyftor vitlök – finrivna
  • 1 st citron – pressad
  • Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Blanda ihop majonnäs med vitlök, citron och krydda med salt och peppar.