Vietnamesiska vårrullar

Låter svårt, men är lätt och gott!

Dessa små knyten är något som du bara måste våga dig på! Att laga vietnamesiska vårrullar är mycket enklare än du tror. Går att anpassa helt och hållet efter gästernas smak. Rulla, dippa och njut tillsammans! Avnjutes med fördel med en cider av rosékaraktär.

Ingredienser

  • 10-12 ark rispapper
  • 100 gram risnudlar – kokta
  • 6 st räkor (stora el. vannameiräkor) – kokta och halverade
  • 1-2 st avokado – klyftade
  • 200 g syltad rödlök
  • 1-2 dl rostad lök
  • Sallad – blandade sorter
  • Örter – blandade sorter exempelvis: koriander, mynta, thaibasilika, salladslök.

Så här gör du vietnamesiska vårrullar

  1. Blötlägg rispapper snabbt i ljummet vatten och lägg sedan pappret direkt på en kökshandduk. Gör hälften av rullarna med räkor och hälften med avokado.
  2. Lägg på 2 räkor – eller 2 klyftor avokado – per rulle, toppa med nudlar, sallad, örter och syltad och rostad lök.
  3. Vik in sidorna och rulla sen till tajt rulle. Lägg upp rullarna vart eftersom på ett stort fat.
  4. Dela sedan varje rulle på hälften, toppa dem med valfri garnityr och servera med dippsåsen.

Dippsås Nouc Cham

Du bara måste prova den fantastiska dippen Nouc Cham! Det här är vad som kommer att ta fram och tydliggöra alla smakerna i dina vårrullar.

Ingredienser

  • 3 msk fisksås
  • 1-2 st lime – pressad
  • 2 msk risvinäger
  • 3 msk socker
  • ½ msk ingefära – finriven
  • ½-1 st thai chili – skivad
  • ¾-1 dl vatten – 45°grader +

Så här gör du Nouc Cham

  1. Rör ihop fisksås, limejuice, vinäger och socker i en liten skål tills sockret löst upp sig.
  2. Blanda sedan i ingefära och chili. Avsluta med att späda med vatten till önskad smak.

Variationer och tips

  • Var inte rädd för att göra fel! Rispapper kan kännas lite underligt att jobba med om det är första gången, men det är bara att prova på igen och igen! Det finns inga rätt och fel.
  • Prova dig fram med kryddningen och innehållet i dina vårrullar – det är lite som en taco – ta det som du själv är sugen på och prova dig fram till din egen favorit!