Sotad laxröra med kryddiga räkchips

MAGISKT GOTT MED ASIATISKA SMAKER

Oemotståndligt god laxröra med majs, rödlök, rättika och en magisk mix av asiatiska smaker. Tillsammans med krispiga och kryddiga räkchips lyfter de vilket buffébord som helst. Varsågod och njut.

 

Ingredienser (10 portioner)

  • 400 g         laxfilé, utan skinn – delad på längden
  • 1 st            rödlök, tunt skivad
  • 1 st.           majskolv – grillad, alla korn avskurna
  • 100 g         rättika, strimlad
  • Ett gäng     myntablad
  • En skvätt    sesamfrön – svarta/vita
  • 1 dl            japansk soja
  • 1 msk         sesamolja
  • 2 msk         honung
  • 2 msk         citronjuice, färskpressad
  • 1 msk         ingefära, finriven
  • 1 gäng       räkchips, friterade
  • 1 burk        chilipulver

 

Så här gör du sotad laxröra med kryddiga räkchips

  1. Hetta upp en panna så den ryker, lägg i laxen och låt ligga i ca 5-10 sekunder. Lyft sedan upp laxen och lägg på kall tallrik och låt svalna.
  2. Skiva laxen tunt och vänd runt skivorna med lök, majs, rättika, mynta och sesamfrön.
  3. Lägg upp i skålar eller direkt på ett räkchips.
  4. Blanda ihop soja, sesamolja, honung, citronjuice och ingefära till en dressing och ringla över laxröran.
  5. Servera med eller på räkchips, krydda med chilipulver.

 

Variationer och tips

  • I vissa välsorterade matbutiker finns det veganska laxfiléer, byt ut laxen mot dem och gör egna “räkchips” med enbart rispapper friterade i olja så har du en vegetarisk rätt!
  • Briljera för dina vänner; visste du att räkchips kallas “Nuvole di Drago” eller ‘drakmoln’ på italienska?  Hur vackert är inte det? 🙂