Små rårakor med äggsallad och sidfläsk

EN KLASSIKER ÄR EN KLASSIKER AV EN ANLEDNING

Det här receptet är en riktig klassiker och det är inte svårt att förstå att den här rätten fortsätter att serveras gång på gång. Med den här rätten blir din bjudning en framgångssaga av rang.

Ingredienser

  • 4 st ägg, kokta i 7 minuter
  • 2-3 msk majonnäs
  • 2 tsk grov senap
  • 1 tsk citronjuice, nypressad
  • ½-1 stjälk selleri, finhackad
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • Några skvättar tabasco
  • Smör & matolja
  • ½ kg fast potatis, skalad
  • 200 g rökt sidfläsk, strimlat
  • Salt och peppar

 

Så här gör du små rårakor med äggsallad och sidfläsk:

  1. Koka och grovtärna äggen. Blanda med majonnäs, senap, citronjuice, selleri och gräslök. Smaka av med salt och tabasco och ställ åt sidan.
  2. Smält smör i en panna tillsammans med lite olja.
  3. Grovriv potatisen och lägg i små högar i pannan när smöret har tystnat.
  4. Pressa ut till tunna rårakor med hjälp av stekspade. Stek några minuter per sida och krydda med salt och peppar.
  5. Stek sidfläsket knaprigt i annan panna och låt sedan rinna av på hushållspapper.
  6. Lägg upp rårakan, toppa med äggsallad och fläsk.

 

Variationer och tips

  • Rårakan är grunden, men det finns miljontals variationer. Prova exempelvis att toppa rårakan med en klick gräddfil och rom istället. Eller varför inte byta ut äggsalladen mot lite rårörda lingon.
  • Råraka förväxlas ofta med raggmunkar, men det är inte samma sak!
  • Potatisen kan efter en stund oxidera och blir lite blågrå i färgen, men det spelar ingen roll.