Pinchos/tapas

NÄSTAN SAMMA SAK, MEN INTE RIKTIGT

Tapas och Pinchos är nästan samma sak; åtminstone som koncept – smårätter som är snabba, enkla och goda! Den stora skillnaden är att pinchos oftast serveras stuckna med tandpetare eller ett grillspett. I vilket fall som helst är det båda ett självklart tillägg till varje AW. Vill du lyxa till det lite extra så testa att göra dessa läckra bläckfisk- och räk-tapas, serverade med en iskall cider.

 

Tonfisk-tapas

Ingredienser

  • 1 burk färskost, 200 g
  • ½-1 dl pepparrot – finriven
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar
  • 8 skivor baguette
  • 1 burk tonfisk – välj en bättre på burk
  • 8 strimlor grillad paprika
  • 8 st ägg -stekta

 

Så här gör du tonfik-tapas

  1. Blanda ihop färskosten med pepparrot och vinäger. Späd eventuellt med vatten för att få en lösare konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.
  2. Bred ut röran på baguetteskivorna och toppa med en bit tonfisk, paprika och ett stekt ägg.

 

Vit sparris med majonnäs

Ingredienser

  • 2 dl majonnäs
  • 1 tsk citronskal/zest – finrivet
  • 1 msk citronjuice
  • 1 skvätt tabasco
  • Salt
  • 8 skivor baguette
  • 4 st vit sparris – kokta och delade
  • 8 st padrones – stekta

 

Så här gör du vit sparris med majonnäs

  1. Blanda ihop majonnäs med citronzest, citronjuice och tabasco och smaka sedan av med salt.
  2. Bred ut majonnäsröran och sparrisbitarna på baguetteskivorna och toppa med padrones.

 

Ost och fikon

Ingredienser

  • 1 burk (ca 2 dl) tapenade
  • 8 skivor baguette
  • 8 bitar ost – exempelvis manchego
  • 2 st fikon – klyftade

 

Så här gör du ost och fikon

  1. Bred ut tapenaden på baguetteskivorna.
  2. Placera 1-2 skivor ost på varje och toppa sedan med fikonen.

 

Gambas con aijo – räkor i vitlök

Ingredienser

  • 8 msk olivolja
  • 1 st chili – torkad
  • 10 klyftor vitlök – skivade
  • 150 g räkor (stora el. vannameiräkor) – kokta och halverade
  • Salt
  • 1-2 msk sherry
  • Persilja – hackad

 

Så här gör du gambas con aijo

  1. Hetta upp en panna med olja och lägg först i chili, sedan vitlöksskivor.
  2. När vitlök börjar ändra färg, lägg i räkorna och låt dem fräsa lite kort.
  3. Krydda med salt och en skvätt sherry. Ta av pannan från värmen och toppa räkorna med persilja. Servera räkorna ur pannan med bröd till.

 

Calamares fritos a la Anadaluza– Bläckfisk med dipp

Ingredienser

  • ½ kg bläckfisk – skivad
  • 3-4 dl vetemjöl
  • Salt och svartpeppar
  • Olja att fritera i

 

Så här gör du calamares fritos a la Anadaluza

  1. Låt bläckfiskskivorna rinna av ordentligt.
  2. Blanda ihop mjöl, salt och peppar.
  3. Ta en hög bläckfiskskivor, krama ur vätskan mellan händerna och vänd sedan ner dem i mjölblandning. Pressa ihop skivorna igen och doppa sedan i mjölet en gång till.
  4. Hetta upp olja till 170°C och droppa ner några skivor i taget. Fritera bläckfisken i oljan till den blivit gyllenbrun.
  5. Lyft upp bläckfiskringarna och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda slutligen med lite salt och servera direkt med dipp och citron. Svårslagen smakfest.

 

Dipp

Ingredienser

  • 2-3 dl majonnäs
  • 2-3 klyftor vitlök – finrivna
  • 1 st citron – pressad
  • Salt och svartpeppar

 

Så här gör du dippen

  1. Blanda ihop majonnäs med vitlök, citron och krydda med salt och peppar.

 

Variationer och tips

  • Lägg gärna upp dina pinchos på ett spännande sätt! En tandpetare i all ära, men det finns många och roliga små spett att dekorera med från valfri heminredningsbutik 😉
  • Använd olika stilar på skärbrädor och uppläggningsfat – det kommer kännas rustikt och se jättegott ut vid serveringsbordet. Och glöm inte att dekorera!