Pinchos/tapas
NÄSTAN SAMMA SAK, MEN INTE RIKTIGT
Tapas och Pinchos är nästan samma sak; åtminstone som koncept – smårätter som är snabba, enkla och goda! Den stora skillnaden är att pinchos oftast serveras stuckna med tandpetare eller ett grillspett. I vilket fall som helst är det båda ett självklart tillägg till varje AW. Vill du lyxa till det lite extra så testa att göra dessa läckra bläckfisk- och räk-tapas, serverade med en iskall cider.
Tonfisk-tapas
Ingredienser
- 1 burk färskost, 200 g
- ½-1 dl pepparrot – finriven
- 1 msk äppelcidervinäger
- Salt och peppar
- 8 skivor baguette
- 1 burk tonfisk – välj en bättre på burk
- 8 strimlor grillad paprika
- 8 st ägg -stekta
Så här gör du tonfik-tapas
- Blanda ihop färskosten med pepparrot och vinäger. Späd eventuellt med vatten för att få en lösare konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.
- Bred ut röran på baguetteskivorna och toppa med en bit tonfisk, paprika och ett stekt ägg.
Vit sparris med majonnäs
Ingredienser
- 2 dl majonnäs
- 1 tsk citronskal/zest – finrivet
- 1 msk citronjuice
- 1 skvätt tabasco
- Salt
- 8 skivor baguette
- 4 st vit sparris – kokta och delade
- 8 st padrones – stekta
Så här gör du vit sparris med majonnäs
- Blanda ihop majonnäs med citronzest, citronjuice och tabasco och smaka sedan av med salt.
- Bred ut majonnäsröran och sparrisbitarna på baguetteskivorna och toppa med padrones.
Ost och fikon
Ingredienser
- 1 burk (ca 2 dl) tapenade
- 8 skivor baguette
- 8 bitar ost – exempelvis manchego
- 2 st fikon – klyftade
Så här gör du ost och fikon
- Bred ut tapenaden på baguetteskivorna.
- Placera 1-2 skivor ost på varje och toppa sedan med fikonen.
Gambas con aijo – räkor i vitlök
Ingredienser
- 8 msk olivolja
- 1 st chili – torkad
- 10 klyftor vitlök – skivade
- 150 g räkor (stora el. vannameiräkor) – kokta och halverade
- Salt
- 1-2 msk sherry
- Persilja – hackad
Så här gör du gambas con aijo
- Hetta upp en panna med olja och lägg först i chili, sedan vitlöksskivor.
- När vitlök börjar ändra färg, lägg i räkorna och låt dem fräsa lite kort.
- Krydda med salt och en skvätt sherry. Ta av pannan från värmen och toppa räkorna med persilja. Servera räkorna ur pannan med bröd till.
Calamares fritos a la Anadaluza– Bläckfisk med dipp
Ingredienser
- ½ kg bläckfisk – skivad
- 3-4 dl vetemjöl
- Salt och svartpeppar
- Olja att fritera i
Så här gör du calamares fritos a la Anadaluza
- Låt bläckfiskskivorna rinna av ordentligt.
- Blanda ihop mjöl, salt och peppar.
- Ta en hög bläckfiskskivor, krama ur vätskan mellan händerna och vänd sedan ner dem i mjölblandning. Pressa ihop skivorna igen och doppa sedan i mjölet en gång till.
- Hetta upp olja till 170°C och droppa ner några skivor i taget. Fritera bläckfisken i oljan till den blivit gyllenbrun.
- Lyft upp bläckfiskringarna och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda slutligen med lite salt och servera direkt med dipp och citron. Svårslagen smakfest.
Dipp
Ingredienser
- 2-3 dl majonnäs
- 2-3 klyftor vitlök – finrivna
- 1 st citron – pressad
- Salt och svartpeppar
Så här gör du dippen
- Blanda ihop majonnäs med vitlök, citron och krydda med salt och peppar.
Variationer och tips
- Lägg gärna upp dina pinchos på ett spännande sätt! En tandpetare i all ära, men det finns många och roliga små spett att dekorera med från valfri heminredningsbutik 😉
- Använd olika stilar på skärbrädor och uppläggningsfat – det kommer kännas rustikt och se jättegott ut vid serveringsbordet. Och glöm inte att dekorera!