Mixad charkbricka

ETT GOTT OCH SJÄLVKLART VAL PÅ PLOCKBORDET

Detta är en riktig klassiker som är en given succé på vilken tillställning som helst, vare sig det vankas storfest eller fredagsmys. Vid speciella tillfällen är det läge att ställa fram lite extra god plockmat. En mixad och smakrik charkbricka gifter sig väl med halvtorr cider och trevligt sällskap.

Ingredienser

  • ½ kg chark – exempelvis salami, skinka, bresaola/cecina och kalkon
  • 1 burk grillad paprika – strimlad
  • 1-2 klyftor vitlök – skivad
  • 2-3 msk kapris
  • 2-3 salladslök – skivade
  • 1 dl olivolja
  • 1 st citron – pressad
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • 1-2 baguette – skivad

Så här gör du en mixad charkbricka

  1. Lägg ut charkskivorna på en bräda. Lägg dem gärna så att det kommer lite luft mellan skivorna, istället för att lägga dem platt på brädan.
  2. Blanda paprikastrimlor med vitlök, salladslök, kapris, citronjuice och olivolja. Smaka sedan av med salt och peppar. Lägg paprikaröran bredvid charken på brädan och servera direkt med bröd. Snabbt, lyxigt och gott.

Variationer och tips

  • Det allra roligaste med att göra i ordning den perfekta charkbrickan är uppläggningen! Ge gärna dig själv lite extra tid på att rulla upp charkbitarna och lägga upp dem omsorgsfullt antingen på en träskärbräda eller på en fin tallrik eller uppläggsfat.
  • Servera med fördel fint upplagda oliver, en härlig tapenade och en krämig hummus till!