Mini-smörgåstårta med maxad smak

Den som myntade uttrycket ”för mycket av det goda” hade nog aldrig smakat den här mini-smörgåstårtan med mängder av godsaker varvat till perfektion. Prova en ljuvlig kombo av traditionella ingredienser och asiatiska kryddor.

Vad du behöver

10 portioner

  • 6 skivor Rågbröd – ca 2 mm tjocka
  • 6 skivor Tunnbröd
  • 2 dl Inlagd rödlök, tunt skivad – se recept nedan
  • 2 dl Asiatisk Räkröra – se recept nedan
  • 1 st Ingefärsinlagd morot, tunt skivad – se recept nedan
  • 200 g Kallrökt lax, tunt skivad
  • 1 msk Japansk soja
  • 1 sats Avokado och sockerärtspread – se recept nedan

Så här gör du en mini-smörgåstårta

  1. Klä två limpformar med plastfilm och täck sedan botten på dem med tunna skivor rågbröd.
  2. Lägg därefter på ett lager inlagd rödlök, ungefär lika tjockt som brödet.
  3. På rödlöken lägger du sedan en skiva tunnbröd och toppar med den asiatiska räkröran.
  4. Fortsätt med en skiva rågbröd till och täck därefter med inlagd morot.
  5. Nu är det dags att lägga på tunnbröd och sedan lite laxskivor som du penslar tunt med soja.
  6. Fortsätt med ett lager rågbröd igen, bred på avokado- och sockerärtspread och avsluta sedan med ett lager tunnbröd.
  7. Täck hela smörgåstårtorna med plastfilm och ha dem gärna under lätt tryck över natt i kylen.

Serveras med fördel till en välkyld Somersby Cider i Champagneglas!

 

Färskostmajonnäs

Ingredienser

  • 150 g             Majonnäs
  • 400 g             Färskost
  • 1 msk             Sesamolja
  • 2 msk             Äppelcidervinäger

Så här gör du färskostmajonnäs

  1. Vispa ihop majonnäs med färskost och smaka sedan av med olja och vinäger.
  2. Bred färskostmajonnäs på utsidan av tårtorna och garnera med exempelvis:
  • Syltad rödlök
  • Strimlad gurka
  • Kokosflingor, rostade
  • Sesamfrön, rostade
  • Smörgåskrasse
  • Dill

 

Asiatisk räkröra

Ingredienser

  • 200 g             Räkor, avrunna
  • 2 msk             Chilisås
  • ½ dl             Koriander, hackad
  • ½ dl             Gräslök, tunt hackad
  • 2 tsk             Sesamfrön, rostade
  • ½ st             Lime, juice färskpressad
  • 1-2 msk Majonnäs
  • Salt och svartpeppar

Så här gör du asiatisk räkröra

  1. Pressa ur så mycket vätska som det går ur räkorna och lägg dem i en mixer.
  2. Mixa till önskad grovlek och blanda sedan i övriga ingredienser. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.

 

Avokado- och sockerärtsspread

Ingredienser

  • 1 st             Avokado
  • 100 g Färskost
  • ½ st             Lime, juice färskpressad
  • 200 g             Sockerärtor, blancherade och finstrimlade

Så här gör du avokado- och sockerärtsspread

  1. Mixa en avokado med färskost till en slät massa och smaka sedan av med lime, salt och peppar. Vänd i de strimlade sockerärtorna och smaka av igen.,

 

Ingefärsinlagd morot

Ingredienser

  • 1 st             Morot, tunt skivad på längden
  • 2 msk             Socker
  • 2 msk             Ättika
  • 4 msk             Vatten
  • 2-3 skivor Ingefära

Så här gör du ingefärsinlagd morot

  1. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Ta av från värme och lägg i den skivade moroten och ingefäran. Låt dem dra i lagen minst en timme eller över natten.

 

Inlagd rödlök

Ingredienser

  • Rödlök, tunt skivad
  • 2 msk             Socker
  • 2 msk             Ättika
  • 4 msk             Vatten

Så här gör du inlagd rödlök

  1. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Ta av från plattan och lägg i den skivade rödlöken. Låt löken dra i lagen i minst en timme eller över natten.

 

Variationer & Tips

  • Lager-på-lager-metoden är smörgåstårtans signum! Var inte rädd att prova egna variationer på de olika lagren.
  • Är någon i sällskapet vegan? Använd istället en äggfri majonnäs och byt ut färskosten mot en vegansk variant, båda finns att köpa på din lokala matbutik. Räkorna kan du ersätta med tofu för att få samma konsistens i den asiatiska räkröran. Som alternativ till laxen så finns det en del vegetariska varianter att köpa, men kan vara svåra att hitta om du inte bor i en större stad, där de kan hittas i asiatiska butiker.
  • För lite mer sting i smörgåstårtan, kan du experimentera med kryddningen, till exempel lägga till lite chiliflakes.
  • Har du ingen limpform och är stadig på hand, så kan du bygga upp tårtan direkt på en plåt – men i omvänd ordning!
  • Du kan med fördel förbereda smörgåstårtan dagen innan festligheterna! Den blir både godare och du får mer tid över till dina gäster!
  • Smaklig spis!