Lammspett med krispig fänkålssallad och flatbread

SUPERGOTT TILL GRILLFESTEN

Frågar du oss så är spett alltid rätt. Prova till exempel de här kryddiga lammspetten med fänkålssallad och hembakat flatbread. Lättare än vad du tror, godare än du kan ana. Speciellt tillsammans med en väl kyld, alkoholfri cider från Somersby.

(8-10 port)

Lammspett

Ingredienser

  • 800 g lammrostbiff, skuren i ca 2 x 2 cm stora bitar
  • ½ msk chiliflakes
  • 1 msk spiskumminfrön
  • 1 bit kanelstång (ca 3-4 cm lång)
  • ½ tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk sichuanpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 1 st gul lök, tunt skivad
  • 1-2 cm ingefära, finriven
  • 3 msk matolja

Så här gör du lammspetten

  1. Rosta först chiliflakes, spiskummin, kanelstång, svartpeppar och Sichuanpeppparkorn ca 30-40 sekunder i en torr panna på medelhög värme. Mortla eller mal kryddorna tillsammans med saltet.
  2. Blanda sedan lammbitarna med 2/3 av kryddblandningen, löken och ingefäran. Låt marinera i några timmar eller över natten.
  3. Blanda lammbitarna med olja och trä dem på spett.
  4. Grilla spetten och strö sedan på lite av den resterande kryddblandningen.
  5. Servera i flatbread med fänkålssallad.

 

Fänkålssallad

Ingredienser

  • 1 st fänkål, tunt skivad
  • 1 st silverlök, tunt skivad
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 st citron, pressad
  • ½-1 msk sumac
  • Salt och peppar

Så här gör du fänkålssallad

  1. Lägg fänkål och lök i isvatten i ca 20-30 minuter, sila sedan av.
  2. Blanda fänkål, lök och örter med citronjuice och sumac. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera fänkålssalladen till dina lammspett i flatbread.

Flatbread

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 4 dl grekisk yoghurt, 10%

Så här gör du flatbread

  1. Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke, blanda sedan med yoghurt till en deg. Rulla ut degen och skär i 8-16 bitar, beroende på hur stora bröd du vill ha.
  2. Kavla varje bit platt, ca 3-4 mm, glöm inte lite mjöl så att de inte fastnar. Stek brödet i en varm panna på båda sidorna tills brödet fått fin färg och svällt upp en aning.
  3. Servera direkt med lammspett och fänkålssallad.

Variationer och tips

  • Smaken på lammet blir allra bäst om det får stå till sig i ett par timmar, men helst över natten.
  • Att skala ingefära går jättebra med en sked – använd kanten av skeden istället för en skalare.
  • Om du inte har tillgång till färska örter kan du alltid strö över lite citronzest!
  • Experimentera gärna med fler goda och roliga tillbehör vid grillningen. Varför inte ha lite haloumi och paprika till? Grillat är alltid gott!