Krämig svamptoast med löjrom

SERVERA EN HÄRLIG OCH KRÄMIG SVAMPTOAST MED LÖJROM

Varje dag förtjänar lyx och det här är ett försvinnande enkelt sätt att skaffa lite guldkant på dagen! Det här är ett gott och smakrikt recept för att få till en perfekt toast med svamp och löjrom. Med smakhöjare som svamp, vin, grädde och löjrom i en krämig symbios kan resultatet inte annat än bli annat än en höstsuccé. Bjud på toasternas toast!

Ingredienser

  • 1 klick            Smör
  • 2 st                Schalottenlök, tunnskivad
  • 2 klyftor        Vitlök, tunnskivade
  • 1-2 tsk           Chiliflakes
  • 600 g             Blandad svamp, rensad
  • ½ dl               Vitt vin
  • 2 dl                Grädde
  • 1 knippe        Körvel, grovhackad
  • 1 knippe        Gräslök, hackad
  • 4 skivor         Rågbröd
  • 4 msk            Rom – ex. forellrom, sikrom, löjrom eller dylikt.
  •                       Salt och svartpeppar

Så här gör du krämig svamptoast med löjrom

  1. Hetta upp en stekpanna med smör och svetta lök och vitlök mjuka, lägg sedan i chiliflakes. Lägg i svampen och stek några minuter på hög värme under omrörning.
  2. Slå på vitt vin, sänk värmen och låt vinet koka in. Tillsätt grädde, låt koka upp och reducera ner till önskad krämighet.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vänd i körvel och gräslök vid servering och toppa sedan med smörstekta rågbröd och en klick rom.

Variationer & Tips

  • Om du inte får tag på löjrom går det utmärkt att byta ut mot stenbitsrom.
  • Är du eller någon i sällskapet vegetarian? Byt ut löjrom mot tångrom/kaviar. Till utseende och i viss mån smaken så påminner det om stenbitsrom!
  • Vill du lyxiga till det ytterligare kan du alltid byta ut creme fraiche mot Smetana.
  • Som tumregel när du använder vin i matlagning, är att det inte behöver vara något speciellt eller fint vin.