Korean Fried Chicken slider med spetskålsslaw

IMPONERA PÅ BUFFÉBORDET

Vill du toppa buffébordet med något som imponerar både när det gäller tillagning och smak? Servera ett gäng delikata sliders med friterad kyckling, spetskålsslaw och koreansk sås med perfekt balans mellan hetta, sälta och sötma.

Ingredienser till kycklingen (10 portioner)

  • 750 g             kycklinglårfilé, delade i 2 bitar
  • 1 tsk              ingefära finriven
  • 1 tsk              salt
  • 1 tsk              svartpeppar, nymalen
  • 1 msk            mirin
  • Blanda alla ingredienser och låt marinera i 2-3 timmar.
  • 1 ½ dl            maizena el potatismjöl
  • 1 dl                vetemjöl
  • ½ msk            bakpulver
  • 1 tsk               bikarbonat
  • 1 tsk               salt
  • ½ tsk              peppar
  • Olja att fritera i
  • Rostad lök att toppa med

 

Så här gör du kycklingen

  1. Blanda mjölsorterna med bakpulver, bikarbonat, salt och peppar.
  2. Lägg häften av mjölet i en kraftig påse och fyll på med 1/3 av kycklingbitarna, skaka ordentligt så kyckling täcks av mjölblandningen.
  3. Lyft ur kycklingen och lägg i durkslag, skaka av överskottsmjöl.
  4. Fritera kycklingbitar i omgångar på 140°C varm olja i ca 4 minuter, lyft ur och fortsätt tills alla kycklingbitar är klara med resterande mjölblandning.
  5. Höj temperaturen på oljan till 180°C och fritera kycklingen krispig i ca 2-3 minuter.
  6. Vänd dem i varm sås (se nedan) och servera i sliderbulle med lite spetskålsslaw på.
  7. Lägg upp i skålar, toppa med den stekta svampen, grönkålschips, lite smulad ost och om du vill lite olivolja ringlad på.

 

Korean BBQ-sås

Ingredienser

  • 2 msk        olja
  • 3 klyftor    vitlök, finriven
  • 1 dl           ketchup (Heinz)
  • 1 dl           rissirap eller honung
  • 4 msk        gochujang – koreansk chilipasta
  • 1 msk        äppelcidervinäger
  • 1 msk        fisksås
  • ¼ dl          socker
  • ½ tsk         salt

 

Så här gör du Korean BBQ-sås

  1. Häll olja i en kastrull, fräs vitlöken snabbt och häll på resterande ingredienser.
  2. Koka upp snabbt, ta sedan av det från värmen och smaka av.

 

Spetskålsslaw

Ingredienser

  • ½ huvud         spetskål, tunt skivad (ca 300 g)
  • 3-4                 salladslök, tunt skivade
  • 2 tsk               sellerisalt
  • 1 st                 citron, finrivet skal och pressad
  • Salt
  • Svartpeppar

 

Så här gör du spetskålsslaw

  1. Blanda kål och lök med sellerisalt, citronsaft, citronskal och peppar, vänd ihop och smaka sedan av med salt och peppar.

 

Variationer och tips

  • För ett vegetariskt alternativ, byt ut kycklingen mot friterad blomkål!
  • Mirin är en japansk smaksättare som ger sötma – vill du ha lite mindre sötma kan du använda sake istället.
  • Att göra sin egen BBQ-sås är förstås att föredra, men om du köper en färdig i butik; kom ihåg att hälla upp den i en fin skål istället för direkt ur burken (och skäms inte för att ta all cred att det är din!)