Elote – Grillad majskolv på mexikanskt vis

SERVERA EN MEXIKANSK ELOTE

Den som tycker majs är trist har inte provat den mexikanska varianten – grillad, kryddig och med massor av majonnäs, lime och smakrik ost. Detta recept kommer ge pricken över i för vilken bjudning som helst.

Ingredienser

10 port

  • 8-10 st majskolv med blast
  • 3 dl majonnäs
  • 1-2 lime, pressad
  • ½-1 tsk chipotle, malen
  • Salt & peppar
  • 100 g parmesan, finriven
  • 200 g fetaost, finsmulad
  • 1 knippe koriander, hackad
  • 2-3 st salladslök, tunnskivad
  • 1-2 st limeklyftor

 

Så här gör du Elote:

  1. Grilla först majskolven så att den mjuknar, behåll blasten på. Vik sedan tillbaka blasten och forma den som ett handtag. Fortsätt sedan att grilla majskolven så att majskornen får färg.
  2. Blanda under tiden ihop majonnäs med limejuice och chipotle, smaka av med salt och peppar.
  3. När majskolven fått fin färg, ta av och pensla med majonnäs runt om, strö över alla ostsorter och lägg på ett fat. Strö över koriander och salladslök och servera direkt med limeklyftor på sidan.

 

Variationer och tips

  • Testa att rulla majskolvarna i en chili&salt-blandning innan du grillar dem för lite extra sting!
  • Använd så färsk majs som möjligt – om du köper den några dagar innan bjudningen kan du förvara den i kylskåpet för att förlänga färskheten.
  • Det är absolut godast att grilla majsen, men om du inte har någon grill så går det även att koka majskolvarna eller rosta dem i ugnen.
  • Ha gärna kryddskålar nära till hands så att gästerna kan anpassa kryddningen efter egen smak.