Melon- och larbsallad

  • 1-2 msk olja
  • ½ kg fläskfärs
  • 1 msk ris – rostat
  • ¼ tsk socker
  • 1 msk fisksås
  • 1 st lime – pressad
  • 1 st röd chili – skivad
  • 3 st schalottenlök – tunnskivad
  • 3 st salladslök – skivad
  • 1 dl myntablad
  • 1 dl korianderblad
  • 400 g melon – exempelvis vatten- honungs- eller galiamelon – grovtärnad
  • Några salladsblad – exempelvis krispsallad
  • Eventuellt rostad lök

 

Gör så här:

Lägg riset i en torr, kall kastrull eller stekpanna. Rosta det gyllenbrunt på svag värme. Låt svalna.

Hetta upp en panna eller en wok. Slå i lite olja och stek sedan fläskfärsen under omrörning tills den fått färg.

Tillsätt ris, socker, fisksås och limejuice och stek det någon minut under omrörning.  Häll i chili, lök och örter, ta bort pannan från värmen.  Smaka av och krydda eventuellt mer.

Placera några salladsblad i botten av en skål, lägg i melonbitar och toppa med larb och örter. Servera genast tillsammans med några extra limeklyftor och gärna lite rostad lök på toppen.